Energieffektiva bilar är ännu mer bästa bilarna

IEA:s studier tar kål på myter (110615 Fact versus fiction). IEA menar att regeringarnas utfästelser inte är i närheten
av att räcka till för att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Summan av länders mål för elbilar och laddhybrider skulle år
2020 leda till en försäljning på 7 miljoner bilar och ett bestånd på 20 miljoner eldrivna bilar. Det vore en succé, men bara 2 % av den miljard bilar som då förväntas finnas i världen.

Kol är inte alls på väg ut. Det är den näst största energikällan efter olja och den största el-källan. Under det senaste årtiondet har kol varit den snabbast växande energikällan och står för 47 % av elkonsumtionen. Kinas nationella oljebolag styrs bara i begränsad av regeringen utan drivs av kommersiella initiativ på marknaden.

Min kommentar: Energieffektivare bilar är således bästa bilarna, det blir ännu mer sant. Samma slutsats kan dra av rönen att etanol inte leder till nämnvärd minskning av växthusgaser, när man tar med alla effekter, vilket officiella data ännu inte gör. Ännu mycket bättre är förstås kollektivtrafik och cykling.

Att avskilja och lagra koldioxidutsläppen från kolkraft framstår också som intressant, om man bara kan få ned kostnaderna. Här jobbar ju Vattenfall på, miljövänsterns speciella strykpåse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *