Gör slut på bostadssocialismen – och arkitektursocialismens grå lådor

SvD ledare skriver idag om bostadssocialismen mm. Jag skrev en kommentar:

Tack PJA för att du för fram Assar Lindbäcks förslag om att värdarna kan köpa ut hyresgäster mm. Att visa på realistiska övergångslösningar kan vara nyckeln till ett beslut bort från hyresregleringen, en lagstiftning från andra världskriget.

Tack också för att du uppmärksammar den dåliga arkitektoniska kvalitén på nybyggnationen. Sedan samma krig byggs mest fyrkantiga lådor i gråskala.

2 Comments

  1. Richard Allard

    Tack för att det finns ett intresse för att förbättra arkitekturen i Stockholm. Jag konstaterar liksom Dig, att arkitekturen gått i stå och att det i stort sett bara byggs lådor a la 1960-tal. Vi reser en del och ser hur man på t.ex Kanarieöarna har en enorm spännvidd i utformningen av nya byggnader. Man använder varma färger, taktegel, klinkerdekor, modernt spröjsade fönster, torn och tinnar och tar in traditionellt byggande i modern tappning. Detsamma sker i Österrike och t.o.m i Polen som ändå har lidit som öststat. Klarabergsgatan, som turisten först möter vid ankomst till Stockholm, liknar mer ett industriområde i en förort än centrum i en storstad. Om vi är många kanske vi kan påverka arkitekturen till att bli mer detaljerad med mer färger och inte repetitiv, trivsam. Precis som Du funnit finns undersökningar som visar att folk inte vill ha modernismens lådor. Se t.ex Catharina Sternudd, Bilder av småstaden. Om estetisk värdering av en stadstyp”. (http://www.lu.se/nyheter-och-press/pressmeddelanden?visa=pm&pm_id=688). Kan nerladdas http://swepub.kb.se/bib/swepub:oai:lup.lub.lu.se:27110;jsessionid=A19C5F19EFE1D5B03361292967C5CAE2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *