EU-bankregler ok, men länder ska vara med först när de platsar

120728 Nyligen presenterades en lösning för euro- och bankkrisen med betydande överföringar av kapital från långivarländer till skuldländer. Den europeiska centralbanken ECB ska ta ett ökat ansvar, för en bankunion med insättarförsäkring, bankövervakning och ett system för att rädda banker i kris kan återställa förtroendet för bankerna.

Det är bra att man inte talar om finanspolitisk union, men svagt att man inte talar om att införa ett trovärdigt system med böter för länder som inte håller sig under 2 procents budgetunderskott.

Det saknas också åtgärder mot grundfelet med euron: Stater med för dålig ekonomi ska inte vara med i euron. Och det saknas åtgärder mot grundfelet med EU: Stater som inte har ordentlig demokrati och fungerande okorrumperade myndigheter ska inte vara med i EU.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *